"Човек који не чита добре књиге нема никакве предности над човеком који их уопште не зна читати" - Марк Твен

"Образовање је најмоћније оружје које можете употребити да промените свет" - Нелсон Мандела

"Образовање, то је оно што остаје након што заборавите све што сте научили у школи" - Алберт Ајнштајн

Историјат

 

Школа у Мајуру

Osnovna skola Majur

Кренете ли од Шапца лозничким путем даље према северо-западу, прво насеље на које ћете наићи јесте Мајур. Мајур у потпуности има изглед једног мачванског села - равничарско, велико и ушорено, док су са друге стране села Поцерине брдска, већином разбацаног типа. Свакако најприкладније означавање Мајура било би да он представља тромеђу панонске Мачве, перипанонске Поцерине и Посавине.

Прича о Мајуру могла би да почне од Илира и Римљана, јер постоје неизбрисиви трагови људи који су на овом тлу живели и пре неколико хиљада година…

Могла би да обухвати прошлост народа с територије коју ограничавају: на северу река Сава, Дрина на западу, а падине планине Цера на југоистоку… Или да Вас подсети да је овај крај имао врло бурну и тешку прошлост, да су преко њега често прелазиле војске, а народ се овде досељавао и расељавао…

Уместо тога почећемо од времена садашњег. Зауставићемо се на раскршћу векова и путева који воде кроз Мајур, да Вам испричамо како се расте од добре воље и још бољих жеља.

Приградско насеље Мајур је једно од ретких насеља у шабачкој општини које има позитиван природни прираштај. Како се оно шири, расте и број ђака, а и потреба за већим школским простором. Удруженим снагама оних који школу доживљавају као другу кућу, почео је величанствен подухват: изградња спрата и опремање учионица и кабинета.

Током лета 2003. године наша школа је почела да расте. Испочетка стидљиво и ненаметљиво, да би јесен 2004. године дочекала висока, лепа и пуна ђака.

Школа у Мајуру постоји од 1887. Подигнута је истовремено са још три шабачке школе. Школу је подигла Општина Шабац на иницијативу одборника Стеве Кујунџића, Пере Реновчевића и кмета Симе Ђурића из Мајура.

Kао и све друге сеоске школе и ова је обављала своју васпитачку и образовну функцију, у складу са временом и условима. О томе сведочи и књижица из 1929. године „Правила фонда за потпомагање сиромашних ученика и ученица основне школе у Мајуру”. Задатак Фонда био је да снабдева сиромашне ђаке зимском и летњом одећом и обућом од прилога добијених за Светог Саву, од продаје ђачких ручних радова, од прихода са забава, концерата и изложби.

Развој школе и насеља нагло је прекинут ратом, када је Мајур био порушен и спаљен. Ваљало је опет градити… Тако је настао павиљон у дворишту са две учионице и ђачком кухињом.

Много година касније у просторију кухиње се уселила библиотека, и остала све док јој нисмо дали почасно место на спрату нове зграде, у великој и сунчаној учионици.

Године 1969. школи се прикључује издвојено одељење у суседном селу Штитару. То је била још 1869. године „Недељна школа за опште образовање” и имала је 16 ђака. Опстајала је добровољним радом села и заслугом књижара Луке Туфегџића, чије име је носила до придруживања школи „Добросав Радосављевић-Народ” како се тада звала школа у Мајуру.

Матична школа и издвојено одељење 2003. године мењају име у Основна школа „Мајур” у Мајуру и Штитару. Матична школа мења и изглед. Доградњом спрата добијено је 16 специјализованих учионица, информатички кабинет, 4 канцеларије и библиотека. Школа је мислила на сваког – свака учионица представља право ауторско дело. Свака од њих је у другачијој боји, како зидови тако и намештај у њој, како би се сваки предмет што боље уклопио у амбијент саме наставе која се у њој одржава.

Школа традиционално обележава школску славу Светог Саву. Сваке године, у друго половини месеца маја, низом активности прославља се Дан школе. Годинама смо домаћини општинских и окружних такмичења (географија,биологија, српски језик, страни језици, техничко и информатичко образовање, математика). Ученици наше школе постижу изузетне резултате на општинским, окружним и републичким такмичењима.

Након дугогодишње паузе покренуте су ђачке новине под називом „Ђачки кутак” и излазе једном годишње. Промоција ђачког листа, књижевне вечери, дружење са песницима, организовање семинара, одласци у позориште, приредбе – само је део културне активности ових младих људи, који верују да им је знање улазница за бољу будућност.

Са врло мало средстава, али са много упорности и енергије ова шола поседује топлину за сваког њеног ученика, као и велико разумевање и сигурност за сваког родитеља.

Ова прича би могла још да потраје и могли бисмо много тога да Вам кажемо о Основној школи „Мајур”. Међутим, овде ћемо стати. Остављамо Вама да се уверите у истинитост ових речи и да нам дођете као драги гости, који ће уживати у ономе што буду видели и чули код нас.

 

Школа у Штитару

Мачванско село Штитар налази се осам километара западно од Шапца, на путу Шабац-Богатић. Поуздано се зна да је Штитар био насељен и у античко доба. На месту данашњег Штитара откривена су два насеља винчанске културе (период између 5000. и 3000. године пре нове ере). У рано бронзано доба, као и у многим насељима овог краја, била је интензивна прерада метала, о чему сведочи депо од 11 бронзаних секира пронађених у Штитару.

Под данашњим именом Штитар се први пут помиње 1788. године, као насеље са 12 кућа.

Почетком 1869. године у Штитару је отворена „повторна” – недељна школа за опште образовање оних који нису имали завршену основну школу. Похађало ју је 16 ученика.

Током другог светског рата школа је спаљена, а на месту старе школе подигнута је нова 1947. године. Школу је подигло село добровољним радом и великим залагањем књижара Луке Туфегџића чије име је и носила. Под овим именом школа је радила до 1969. године, а онда је прикључена матичној, Основној школи „Добросав Радосављевић-Народ” у Мајуру.

Данас школа у Штитару има осам одељења са око 120 ученика. У школи постоје четири учионице, информатички кабинет, библиотека, наставничка канцеларија, простор за предшколски узраст.